Geleceği Yönetenler İzmir’de Buluştu

I Z Q Q1067 113514525

Küresel Dönüşümün Gündemi Tkyd Zirvesi’nde Masaya Yatırıldı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), her yıl İstanbul’da gerçekleştirdiği Kurumsal Yönetim Zirvesi’ni ilk kez İzmir’e taşıdı. 10 Aralık’ta İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen İzmir Kurumsal Yönetim Zirvesi, bu yıl “Değişen Dünyada Yönetim ve Yeni Ekonomik Düzen” temasıyla iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen, İzmir Kurumsal Yönetim Zirvesinin açılış konuşmalarını, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ve Zirve Başkanı Av. Aydın Buğra İlter gerçekleştirdi.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden iş dünyası liderlerini, yönetim kurulu üyelerini, akademisyenleri ve profesyonelleri bir araya getiren zirve yalnızca bir konferans değil; aynı zamanda kurumsal yönetim kültürünü güçlendirmeye yönelik önemli bir buluşma noktası oldu.

Ana sponsorluğunu SOCAR’ın üstlendiği zirve; İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Aile İşletmeleri Derneği ve Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Zirvenin panel sponsorları İnci Holding ve Yaşar Holding, partner kuruluşu ise Hedef Filo oldu.

Dr. Tamer Saka: “Geleceği tasarlayan yönetim kurulları şart”

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka iş dünyasının içinden geçtiği dönüşüm sürecine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: “İş dünyası artık geçmişle kıyaslanamayacak kadar hızlı, öngörülemez ve birbirine bağlı bir yapıya sahip. Ekonomik dalgalanmalar, jeopolitik riskler, yapay zeka ve sürdürülebilirlik beklentileri. Tüm bu başlıklar şirketlerin yalnızca bugünü değil, yarını yönetme biçimlerini de kökten değiştiriyor.”

Bu yeni dönemde yönetim kurullarının rolünün çok daha stratejik olduğuna dikkat çeken Saka, şu ifadeleri kullandı: “Yönetim kurulları artık sadece riskleri takip eden yapılar değil; dönüşümü yöneten, geleceği tasarlayan, kültürü şekillendiren ve krizleri fırsata çevirebilen merkezler haline geliyor. Bugün burada bu dönüşümün temel eksenlerini birlikte ele alacağız. TKYD olarak yayımladığımız Aile Ofisi Rehberi ile aile serveti yönetiminden yatırım anlayışına, yönetim mekanizmalarından profesyonelleşmeye kadar kapsamlı bir yol haritası sunuyoruz. Bugün bu rehberin çerçevesini ve uygulamadaki karşılıklarını da değerlendireceğiz” dedi.

İlter: “İzmir İş Dünyası İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor”

Zirvenin İzmir’de gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yapan Zirve Başkanı Av. Aydın Buğra İlter, “Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin 16 yıldır her yıl İstanbul merkezli olarak düzenlediği Kurumsal Yönetim Zirvesi’ne ilk kez İzmir’de ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sadece bir zirve değil; İzmir’in Türk iş dünyasındaki yerini daha da güçlendiren önemli bir adımdır. Bu zirveyle birlikte bölgemiz için kurumsal yönetim konusunda yeni bir kapı aralanıyor” dedi.

İzmir’in köklü ticaret kültürü ve güçlü üretim altyapısına vurgu yapan İlter, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel rekabetin giderek sertleştiği, dönüşümün hızlandığı bir dönemde güçlü yanlarımızı korumak ve geliştirmek artık çok daha sağlam yönetim anlayışları gerektiriyor. Bugün ele alacağımız başlıklar İzmir’in üretim, ihracat ve sanayi altyapısına doğrudan dokunuyor.”

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen “Strateji oluşturmada yeni nesil yönetim kurullarının rolü” konulu panel Coaching Company kurucusu Naci Demiral moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelin başlangıcında içinde bulunulan kaos ve belirsizlik dinamiklerinin yönetim kurullarını çevik ancak aynı zamanda da temkinli olmaya yönlendirdiğini belirtti.

Panelde konuşan Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da içinden geçilen dönemde bir değişim yaşandığını bu dönemde daha çevik olmak gerektiğini vurguladı. Bu dönemde yeni nesil kavramının çeşitliliği barındırdığını ifade eden Zorlu, yönetim kurullarının dijital dönüşüm ve sürdürülebilirliğe sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Panelistlerden Ege Genç İş İnsanları (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muhlis Kaan Özhelvacı ise yeni nesil yönetim kavramının nesil yaklaşımından ziyade bir zihniyet dönüşümünü temsil ettiğini kaydetti.

Panele katılan diğer bir isim ise Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Yorgancılar Perçin oldu. Perçin konuşmasında, yönetim kurullarından önce icra kurullarının konuşulması gerektiğini ifade ederek, icra kurullarının henüz istenen seviyede olmadığını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de pandemi sonrası dönemde yönetim dinamiklerinin değiştiğini, yönetim kurullarının farklılaştığını vurgulayarak, yönetim kurullarının bundan böyle uzun vadeli stratejiler yapması gerektiğini belirtti.

Zirve kapsamında düzenlenen panellerde; “Strateji oluşturmada yeni nesil yönetim kurullarının rolü”, “Bugünü yönetmek, yarını kurgulamak: Kriz dönemlerinde liderlik ve yönetim kurulunun rolü” ile “Aile servetini ve şirketi geleceğe taşımak: TKYD Aile Ofisi Rehberi lansmanı ve kurumsal yönetim çözümleri” başlıkları ele alındı. Zirve, “Küresel belirsizlik ortamında bizi ne bekliyor: Yönetim Kurulunun 2026 Ajandası” paneli ile sona erdi.

Gün boyu süren panellerde; yönetim kurullarının değişen rolü, kriz dönemlerinde liderlik, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği ve küresel belirsizlik ortamında geleceğe hazırlık gibi kritik başlıklar ele alındı.

TKYD’nin Yönetim Kurulu Üyeliği Gelişim Programı ilk kez İzmir’de

Zirve kapsamında önemli bir gelişme de ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. TKYD, uzun yıllardır İstanbul’da yürüttüğü Yönetim Kurulu Üyeliği Gelişim Programı’nı ilk kez İstanbul dışına taşıyarak 14 Ocak 2026’da İzmir’de başlatacak.

Kaya “Emperyalistlerin Büyük Yalanı: İnsan Hakları”
Kaya “Emperyalistlerin Büyük Yalanı: İnsan Hakları”
İçeriği Görüntüle

Bu konuda Dr. Tamer Saka konuyla ilgili şu mesajı verdi: “2026 ve sonrasına hazırlanırken şirketlerimizin sürdürülebilirlikten yapay zeka düzenlemelerine, tedarik zinciri yönetiminden kültür dönüşümüne kadar pek çok başlığı güçlü bir kurumsal yönetim çerçevesine oturtması kaçınılmaz. TKYD olarak bu yolculukta iş dünyasına rehberlik etmeye devam edeceğiz.”

Av. Aydın Buğra İlter ise şunları söyledi: “Bu programı yalnızca bir eğitim değil; yönetim kurullarının yetkinliklerini artıran, stratejik düşünceyi güçlendiren ve gerçek etki yaratan bir yolculuk olarak görüyoruz. İzmir iş dünyasını bu güçlü başlangıçta bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz.”